Кметът на Пловдив Иван Тотев и изпълнителният директор на ФК „Ботев“ – Пловдив Иван Йотков подписаха допълнително споразумение

35820147_1716660921762672_920897110600056832_n

Кметът на Пловдив Иван Тотев и изпълнителният директор на ФК „Ботев“ – Пловдив Иван Йотков подписаха допълнително споразумение, с който се удължи с почти 2 години срокът на строителните дейности по изграждането на стадион „Христо Ботев“. Новата крайна дата за изпълнение на ангажиментите на концесионера и за въвеждане в експлоатация на бъдещия стадион е 13 март 2020г.

„С това даваме възможност за стартиране на инвестиционните процедури и всичко, което следва по този така чакан от всички ни проект“, заяви кметът Иван Тотев. Той изрази надежда, че в рамките на този срок Пловдив ще има един реконструиран стадион.

„Щастлив съм, че днес подписваме споразумението, с което ще рестартираме реконструкцията на стадион „Христо Ботев“, заяви изпълнителният директор на ФК „Ботев“ – Пловдив Иван Йотков. „Благодаря на Община Пловдив, на кмета Иван Тотев и на Общинския съвет, които винаги са имали една отговорна позиция към проблемите на отбора“, допълни той.

Строителството ще започне съвсем скоро. Първо предстои да бъде направено инженерно обследване на конструкцията на всички сектори на стадиона. След изготвяне на експертизата ще бъдат направени и предписания, които да се спазят. Проектът от 2013 година няма да бъде променян, както и срокът на концесията от 35 години. Минималната инвестиция, с която се е ангажирал концесионерът е 14,8 милиона лева.

„Всички имаме желание стадион „Христо Ботев“ да бъде построен, съгласно направения и вече стартирал проект. Няма промяна в неговият обхват, а Община Пловдив се съблюдава за неговото изпълнение“, посочи още кметът Иван Тотев.

В неделя ще бъде организирана среща между инвеститора Георги Самуилов и представители на фенклубовете на ФК „Ботев“ – Пловдив.

Има напредък и по проекта за реконструкцията на стадион „Тодор Диев“, след като ФК „Спартак“ внесоха в Община Пловдив част архитектура. В моемнта се изготвя бизнес плана, след което Общинският съвет ще разгледа възможността за стартиране на концесионна процедура.

Инвестицията е за около 3,5 милиона лева, с около 4000 седящи места, с ново осветление, а целта е превръщането на стадион „Спартак“ в един работещ с възможност за посрещане на футболни срещи от „А“ група. На мястото на старите павилиони ще бъде изградена модерна търговска зона.

Внесен архитектурен проект има от ФК „Локомотив“ за изграждане на тренировъчна база. Целта е до есента да стартират и двете концесионни процедури.