Националите по Шотокан Карате-До заминават за европейско първенство в Латвия

_DSC4928Бълагарските каратеки проведоха едноседмична подготовка на лагер в Банско

От 4-ти до 10-ти април в зимния ни курорт Банско се подготвиха повече от 50 състезателя (мъже, жени и юноши) за предстоящото европейско първенство, което ще се проведе от 17 до 19 април 2015г във втория по население град в Латвия -  гр. Даугавпилс.

Европейското първенството се организира от Шотокан Карате-До на Обединените нации (Shotokan Karate Do of United Nations (SKDUN), чийто представител у нас е Българската Федерация Шотокан Карате-До (БФШК). Под ръководството на президента – Александър Славков  тя расте и се развива с бърз темп. Тази година към членовете й бяха добавени 3 нови клуба, към общите 35.

С помощта на националния треньор Димитър Тодоранов, на лагера каратеките ни проведоха двуразови интезивни тренировки в залата на „Гранд Хотел Банско“, коятоза тяхно удобство беше специално преобразена в доджо (карате зала).

„Лагера премина при отлични условия и разбира се беше много полезен за физическата и психическа подготовка на каратистите. Въпреки безпорните постижения от европейски и световни първенства на нашите състезатели, ние не спираме да работим за тяхното усъвършенстване. Стремим се да подобрим качеството на подготовката и да увеличим вътрешната конкуренция като включваме все повече бойци от долните възрастови групи. За федерацията винаги е било важно не толкова количеството на медалите, колкото качеството на нашите спортисти, не само като каратисти, но и като модели за подражание на младото поколение“, коментира техническата подготовка на отбора Димитър Тодоранов.

„За Латвия тръгваме с много от големите ни надежди, които в последните години грабнаха най-високите отличия, както на европейските така и на световните форуми. Сигурен съм, че повечето от тях са готови да представят българската федерация по Шотокан Карате-До и разбира се родината си по най-добрия начин“, добавя треньорът Димитър Тодоранов, който лично се погрижи за безупречната им подготовка.

„На най-отговорния ръководен пост във федерацията, винаги съм чуствал нашите състезатели като мои възпитаници и затова се стремя да им предам всичкия си опит. През годините с целия екип вложихме много усилия да произведем шампиони, които разбира се не ни разочароваха, а ни дариха с много положителни емоции и още много причини да се гордеем с тях. Също така за мен винаги е било важно доброто здравословно състояние на участниците.  На този лагер всичко премина добре и нямаше сериозни контузии. Относно пътуването се надявам, че логистиката до гр. Даугавпилс  в Латвия ще премине безпроблемно, защото заминаваме около 35 души, а трябва да пропътуваме голямо разстояние като сменим два полета до финалната ни дестинация до една от най-северните точки на Европа. Като за финал бих искал да благодаря на Министерството на младежта и спорта за проявеното разбиране и навременно отпускане на средставата за осъществяването на подготовката и тази година.“ завършва президента на федерацията Александър Славков.